Най -често срещаните фобии

By | септември 10, 2021

Фобията е ирационален и прекомерен страх от обект или ситуация, според Американската психиатрична асоциация (APA). По -често фобията включва чувство за опасност или страх от нараняване. Например, някой, страдащ от агорафобия, ще се страхува да бъде заловен в неизбежно място или ситуация.

Тук обсъждаме 10 най -често срещани фобии, от които страдат хората:

  1. Агорафобия: Това е доста често срещана фобия. Почти 2 % от американците са жертви на агорафобия. Това е страх от отворени или претъпкани пространства. Той създава порочен кръг и пациентът получава пристъпи на паника, когато се приближава до всяко събитие, което изисква от тях да се справят с такива обстоятелства.
  2. Акрофобия: Това е страх от височини. Това е ирационален страх от височина или страх от падане. Около 10 % от хората в САЩ страдат от акрофобия. В тежки случаи жертвата може също да страда от пристъпи на паника.
  3. Аерофобия: Това е страхът от летене. Почти 6,5 % от световното население изпитва този страх. Тази фобия е тясно свързана с агорафобия и клаустрофобия (страх от малки, затворени пространства). В крайни случаи това може да повлияе на професионалния и личния живот на човек, когато пътуването със самолет става неизбежно.
  4. Мизофобия: Страхува се от микроби. Този страх също е подобен на обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Човек може да страда едновременно от тези две разстройства. Патентите често се изолират при мизофобия.
  5. Клаустрофобия: Страхувайки се от малки пространства, тази фобия е толкова често срещана, че 5-7 % от световното население страда от клаустрофобия. Тази фобия е свързана със страх от задушаване или страх от сдържаност. Много малко пациенти търсят лечение при тази фобия и повечето от тях не се лекуват.
  6. Кинофобия: Страхът от кучета се нарича кинофобия. Много хора се страхуват от кучета и няма нищо лошо в това. Но кинофобията е краен и необичаен страх за кучетата. Това е една от най -често срещаните животински фобии в света. Смята се, че около 36 % от пациентите търсят лечение за кинофобия.
  7. Трипофобия: Това е страхът от дупки. Изглежда абсурдно да се страхувате от дупки, но за един трипофоб само гледката на дупка е достатъчна, за да натиснете бутона за паника, тъй като тя става доста неспокойна и почти достига ръба на срутване.
  8. Астрафобия: Страхът от гръмотевици и мълнии се нарича астрафобия. Вярно е, че бурите и светкавиците също могат да накарат смелите да бягат за прикритие, но за човек, страдащ от астрафобия, това е напълно различен случай. От детството този страх може да продължи и в зряла възраст.
  9. Офидиофобия: Страхът от змии е известен като офидиофобия. Човек може да си представи как страхливите змии могат да се нарекат фобия, тъй като почти всички се страхуват от змии. Но за хората, страдащи от тази фобия, става невъзможно да се посветят на преходи, къмпинг и подобни дейности.
  10. Арахнофобия: Страхът от паяци засяга много хора в обществото, като 30,5 % от тях живеят само в САЩ. Това е изключителен страх от паяци и други паякообразни като скорпиони. Това причинява много смущение на жертвите.

Управлява и фобии

Малко страх и фобия са нормални. Когато обаче излезе извън контрол и започне да влияе върху ежедневните дейности на човек, това се превръща в притеснение. Фобиите са психични състояния, които отговарят на изискванията за намеса. Трябва да посетите психиатър, ако сте изправени пред екстремна фобия от всякакъв вид. Всъщност фобиите са до голяма степен свързани с тревожното разстройство при човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *